NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Rozbudowana platformówka] Zenek Zombie
Autor Wiadomość
McO 
Bohater
WujasheQ

Główny edytor: TGF
Drugi edytor: MMF2 Dev

15161 Prestiż
Wysłany: 27-09-2007, 19:19   [Rozbudowana platformówka] Zenek Zombie

Tytuł: Zenek Zombie
Gatunek: Rozbudowana platformówka
Grafika: Maciej Lamberski (szczur w kanałach: piotrek_kost)
Muzyka: Maciej Lamberski
Dźwięki: Pokradzione i zedytowane

Opis:
Zenek jest naocznym świadkiem porwania swojej żony. Niezbyt odważny bohater postanawia odzyskać ukochaną. Z pomocą przychodzi dziadek ucząc go magii.

Zenek Zombie to platformówka z elementami gry przygodowej i RPG. Gracz wciela się w postać Zenka poszukującego porwanej żony. Wędruje on przez świat pełen nieprzyjaciół zbierając po drodze diamenty i monety. Dzięki nim może w mieście się uzdrowić, dokupić życia, nauczyć wyższego poziomu magii. Diamenty można też zdobywać poprzez wykonywanie wielu misji pobocznych.

Sterowanie:
Pozwolę sobie tu przytoczyć pewien cytat: "Sterowanie jest zaprezentowane w treningu, ale zaprezentuje je tutaj":
- w lewo - strzałka w lewo
- w prawo - strzałka w prawo
- strzał - control
- skok - shift
- klawisz akcji - enter
- sterowanie w dialogach - strzałka w górę, strzałka w dół
- pauza - escape
- zrobienie zrzutu ekranu - F12

Download: http://kalafior.tk/pl/download/zenek_zombie.exe

Ścieżka dźwiękowa: http://kalafior.victoryga..._soundtrack.zip

Screen'y: #1, #1, #3, #4

Uwagi:
Wiem, że moja gra nie dorasta wspaniałemu DS:E nawet do pięt, ale cóż, nie każdy ma talent... :C

W Zenku są nawiązania do NB. Nie bez powodu jeden koleżka ma na imię Fred ( KC :---* ) i nie bez powodu w czeluściach laboratorium ktoś popala sobie fajeczkę i bawi kąpótrem.

I jeszcze sprawa bugów: mogą sie jakieś znaleźć. Jeśli jakieś znajdziecie to piszczie, postaram się je poprawić i wydać poprawioną wersję.

Stankol 
Bohater
McO: the noob

Główny edytor: MMF2 Dev

0 Prestiż
Wysłany: 27-09-2007, 19:52   

Eee... no. Ja piszę, bo tak. Bo jestem super. Gra oczywiście prześwietna, hit itp. Fajna grafika, fajny nick zioma, co ma pizzerie i fajny Fred Mau.... a co ja będę zdradzał :)

Temporal 
Podporucznik
CP user

Główny edytor: GameMaker Studio 2

383 Prestiż
Wysłany: 27-09-2007, 20:15   

Coz ludzie nie chce komentowac Mc0? Kurde chyba komus podpadles jak ja :D No wiec gierka jest super !!! Nie, nie chodzi o to ze lubie McO bo go nie lubie :D ale gierka ta jest do giercowania a nie krtykowania. Grywalna, dajaca duzo radosci, z stylowa grafika, fajna muza (czasami zapeltenia dobijaja :P ) no i z tym dziwacznym humorem :D . Jednym slowem gra jest beznadziejna ale uwielbiam w nia grac pewnie reszta ludkow tez sie wciagnie.

Soundcloud

msg napisał/a:
Temporal, fakt, jest bardzo wyluzowany. Ale to taki człowiek, który będzie chichotał na pogrzebie własnej matki. A to z kolei albo doskonałe aktorstwo albo bycie przygłupem.

Tasmpol 
Bohater
young god

Główny edytor: MMF2

24606 Prestiż
Wysłany: 27-09-2007, 20:23   

Fajo. Grafika fajo jak zwykle. Udźwięcznienie fajo też. Silnik prawie fajo, bo bohater spada zbyt wolno.
Najbardziej mi nie podoba się sposób likwidowania wrogów - trzeba strzelać czymś, co przeładowywuje się z prędkością snajperki, i przez to likwidowanie wrogów to nuuuuda.

Ale tak jest faj00. Krucza, fajny gameplay, sporo urozmaiceń, fajne dodatki.. tylko menu takie sobie. Ale poza tym, to gra jest wzorcem dobrego platformera.

Raymon 
Plutonowy
dawniej arek ;-D

3098 Prestiż
Wysłany: 27-09-2007, 20:26   

Super! Tak długo czekałem na tę grę i wyszła w tak niespodziewanym momencie - brałem prysznic... Tak więc jestem dopiero na początku (chociaż kto wie jakie to jest długie), ale już mogę wypisać moje pierwsze wrażenia.
Muzyka. No tak jakby muzyka była kijowa to nie wydawałbyś soundtracka. Jednak nie jest megasuperhiperekstrimum. Ale proste i miłe nutki nie przeszkadzają w grze. Może wolałbym coś ostrzejszego i czadowego. Taka spokojna muzyczka też się nadaje.
Oglądałem na bierząco poczynania betatesterów i widziałem, że kilka błędów w silniku zostało odkrytych. Jak na razie nie zauważyłem żadnych. Zenek trochę dziwnie skacze. Chodząc strasznie się gramoli, a skacze cztery razy wyżej niż sam ma wzrostu. Pomaga to przy przejściu plansz i zapewne urozmaica grę, ale jak dla mnie troszkę przeszkadza ta nierealistyczność.
Oprócz tego gra się świetnie. Rozbudowana fabuła jest wprost idealna dla mnie. Uwielbiam ciekawe historie, a już najbardziej przeżywać je z takim zabawnym bohaterem. Jeszcze nie odnalazłem Krystyny... A właśnie! Jestem ciekawy, czy Stankolowi się udało?
Podsumowując Zenek Zombie jest świetną produkcją i warto było na niego czekać.
P.S.
Chyba sobie wydrukuję okładkę do soundtracków... :lol:

dcrash-313 
Starszy szeregowy

54 Prestiż
Wysłany: 27-09-2007, 20:27   

Fajne, fajne i jeszcze raz fajne! Taka prosta i tak wciagająca.
Temporal napisał/a:
dziwacznym humorem
Ta, dziwny, ale humor.
Chamscy amerykanie GOTWa nie dadzą, tylko napiszą... coś brzydkiego.
Muzyka tylko najgorsza jest, a reszta wspaniała. Będzie może druga część (tak wiem, że nie przeszedłem jeszcze jej)?
Tak tak, nabijanie postów opisujac grę na dwóch forach.

Fanotherpg 
Porucznik
I'm livin' proof

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Fusion 2.5
Pojedynki: tak

14370 Prestiż
Wysłany: 27-09-2007, 20:34   

DS:E nie dorasta ZZZZZzzzzzzz... Sorry zaspałem... jak to było... ZZzzzzz... no temu platformerowi..

Daj ją na Caimana :)

Stankol 
Bohater

0 Prestiż
Wysłany: 27-09-2007, 20:34   

Tasmpol napisał/a:
przeładowywuje się z prędkością snajperki

Oj, później można kupić coś, co strzela dwoma kulkami na sek...

arek napisał/a:
czy Stankolowi się udało?

Jasne.

arek napisał/a:
(chociaż kto wie jakie to jest długie)

Bardzo.

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 28-09-2007, 08:45   

To mi wygląda jak platformówka RPG xD Osobiście nie lubię ani platformówek, ani RPG, ani stylu graficznego ZZ, ale muszę powiedzieć, że gra jest naprawdę dobra.

McO 
Bohater
WujasheQ

15161 Prestiż
Wysłany: 28-09-2007, 09:44   

Fano, na Caimana i innę większe serwisy ma wysłać Kola z VG. Ja postaram się porozsyłać do innych, mniejszych.
Dzięki wszystkim za opinie. Niektórym nie podoba się menu, innym muzyka - ale cóż... wszystkim się nie dogodzi.
Tak jak już napisał Stankol w późniejszym czasie można się nauczyć wyższego poziomu magii przez co zwiększa się też szybkostrzelność czaru.
RX: nie chciałem pisać "Platformówka/RPG", bo później by się odezwali, że gdzie-jes-to-erpegje-!!1. Rozbudowana platformówka i już :)

[ Dodano: 28-09-2007, 09:48 ]
dcrash-313 napisał/a:
Będzie może druga część (tak wiem, że nie przeszedłem jeszcze jej)?

Nie wiem, możliwe. Kilka rozwiązań w Zenku mi się nie podoba i chciałbym kiedyś właśnie zrobić coś, co będzie bardziej ładne. Jak narazie jednak mam zamiar oderwać się od ponurego świata zombie i stworzyć coś kolorowego.

jarlfenrir 
Generał brygady

Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2

37283 Prestiż
Wysłany: 28-09-2007, 14:13   

Giera jest kapitalna, ale znalazłem aż dwa bugi, z czego ten drugi uniemożliwił mi dalszą grę i musiałem przerwać.
1. Kiedy pierwszy raz właczyłem grę i dałem Nowa Gra ekran się rozjaśnił i na dole pokazał się napis [Coś tam]. Nic więcej się nie stało, a ja dalej miałem kontrolę nad menu gry.
2. W miejscu, gdzie pierwszy raz pojawia się platforma jeżdzaca w górę i w dół kiedy zeskoczyłem na dół ekran nie poszedł dalej za Zenkiem.

McO 
Bohater
WujasheQ

15161 Prestiż
Wysłany: 28-09-2007, 14:43   

Fenrir napisał/a:
1. Kiedy pierwszy raz właczyłem grę i dałem Nowa Gra ekran się rozjaśnił i na dole pokazał się napis [Coś tam]. Nic więcej się nie stało, a ja dalej miałem kontrolę nad menu gry.

Najfajniejsze jest to, że ja nigdy się z takim czymś nie spotkałem, a po przeczytaniu twojego posta zainstalowałem grę i włączyłem Nowa Gra. Bach! To samo co u ciebie mi się zrobiło o0
Drugi bug to z pracą kamery podczas jeżdżenia windami. Oba błędy już poprawilem. Mam nadzieję, że ostatecznie.

Tasmpol 
Bohater
young god

24606 Prestiż
Wysłany: 28-09-2007, 16:30   

Bugreport:
W etapie z kanałami naciskając szybko przycisk uruchamiający zablokowaną winde można ją sprowadzić na dół.
W ścianie znalazłem skrytkę, w której jest niebieski skrawek czegoś, który nic nie robi, a się unosi jak przedmiot do zebrania. :P No i z tej skrytki widać krawędź planszy, która jest nie do końca zasłonięta przez cegły z 1. planu.

Dante R. 
Sierżant

659 Prestiż
Wysłany: 28-09-2007, 18:09   

Link nie działa :/

Stankol 
Bohater

0 Prestiż
Wysłany: 28-09-2007, 18:19   

Tasmpol napisał/a:
W ścianie znalazłem skrytkę, w której jest niebieski skrawek czegoś, który nic nie robi, a się unosi jak przedmiot do zebrania.

To jest artefakt dla deski... nie zebrałeś pierwszego, który był bodajże w 3 planszy, więc już dupa.

Tasmpol napisał/a:
W etapie z kanałami naciskając szybko przycisk uruchamiający zablokowaną winde można ją sprowadzić na dół.

A tak nie ma być?

Odpowiedz do tematu