|
|
|
|
[Przygodowa] RoomEleven III |
| Autor |
Wiadomość |
Raziel
Kapral

6206 Prestiż
|
Wysłany: 25-09-2007, 11:10 [Przygodowa] RoomEleven III
|
|
|
Nazwa: RoomEleven III
Gatunek: Przygodowa/Room esacpe
Grafika: Michał Zgórski
Muzyka&Dźwięki: Różne źródła
Edytor Gier: TGF
Opis:
To już ostatnia część gry która doczekała się wielu pochlebnych opinii graczy. Poprzednie częśći (RE i RE2: The Bathroom) były typowymi room escape. Ich następczyni, RE3, bardziej przypomina przygodówkę. Rozgrywka odbywa się na czterech ekranach, występuje postać, z którą można porozmawiać. Rzecz dzieje się na zewnątrz domu, ale reszty dowiecie się grając
GRAFIKA:
Zdecydowanie różni się od tej w jedynce i dwójce. Przypomina nieco flashową i choć już wzbudziła wiele kontrowersji, wydaje mi się, że doskonale uzupełnia klimat gry. Długo nad nią siedziałem i nie było łatwo. Dodałem wiele efektów specjalnych (w tym świetlne, z wykorzystaniem kontrolera BLIC), co ma swój plus i minus. Plus to ładny wygląd, minus to spowolnienie działania. Nie oszukujmy się, gra wymaga przynajmniej średniego komputera (chodzi oczywiście o procesor i ram-karta grafiki nie ma nic do tego). Wiem, że gra chodzi poprawnie na Athlonie 1800+ i 384 ram. Oczywiście efekty specjalne da się wyłączyć, ale o tym na koniec postu.
DŹWIĘKI I MUZYKA:
Dźwięki to stereofoniczne sample wysokiej jakości. Polecam posiadanie dwóch głośników i ustawionego balansu na 'centrum'. W końcu podczas gry słychać klimatyczna muzykę wspomagającą myślenie i uzupełniającą rozgrywkę.
JAK GRAĆ:
Gramy za pomocą myszki. Lewy klawisz to podniesienie/wybranie/użycie przedmiotu. Prawy odkłada wybrany przedmiot z powrotem do plecaka. Aby zobaczyć zawartość plecaka, należy najechać kursorem myszki na dolną cześć ekranu. Aby przejść do kolejnego miejsca/pomieszczenia, trzeba kliknąć na jedną z żółtych strzałek na dole ekranu. Aby porozmawiać z postacią, należy NIE MIEĆ wybranego żadnego przedmiotu i kliknąc postać lewym przyciskiem myszy. Aby wrócić do menu głównego, kliknij na przycisk "Menu główne" w prawym, górnym rogu ekranu.
POZOSTAŁE INFORMACJE:
Gra zapisuje się automatycznie z każdym wziętym przedmiotem. Z gry wychodzimy naciskając w polu rozgrywki "Menu główne", a później w menu "Koniec".
WYŁĄCZENIE EFEKTÓW SPECJALNYCH:
Jeśli okazało sie, że RE3 nie chodzi tak jak tego oczekujesz, możesz wyłączyć wszystkie efekty specjalne. W tym celu otwórz Notatnik, wpisz w polu tekstowym "FX=0" (bez cudzysłowu oczywiście, oczywiście "0" to ZERO, a nie litera "o" ), a następnie wybierz "Zapisz jako...", Wybierz "Zapisz jako typ:" - "Wszystkie pliki", przejdź do folderu z grą, w polu "Nazwa pliku" wpisz "FX.hxn" i kliknij ZAPISZ. Zostanie utworzony w folderze z gra plik FX.hxn. Aby znów przywrócić efekty specjalne, wykasuj plik FX.hxn z folderu z grą. To tyle.
Download:
(Selfe-extract rar archive - ok.5,5MB, nie potrzebuje programu do rozpakowywania)
MIRROR1: http://rapidshare.com/fil...ease09.exe.html
MIRROR2: http://www.sendspace.com/file/96nj9q
Screen'y:
http://img522.imageshack....e=room31dd8.jpg
http://img522.imageshack....e=room32ea8.jpg |
_________________ ALPHAVI |
|
|
|
 |
Seba
Starszy sierżant Zwolnij!

Główny edytor: 
1261 Prestiż
|
Wysłany: 25-09-2007, 16:01
|
|
|
Nawet fajna gra. Jeszcze jej nie przeszedłem, ciągle zastanawiam się gdzie zdobyć hasło do MicroVizz . Potem editne i powiem coś o dźwięku, narazie nie mam głośników. No to tak:
Grafika: hmm chyba 7/10
Grywalność: zobacze
Muzyka i dźwięki: editne
P.S. Znalazłem błąd. Troche to dziwne, ale jak zapłaci się temu gostkowi i on ci da kluczyk, to nadal jest opcja w rozmowie "Do czego ci ten kluczyk?" czy jakoś tak. |
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 25-09-2007, 16:32
|
|
|
Hasło odgadłem gdy zastanowiłem się, czemu w górnym wierszu są 4 litery do wyboru a w dolnym 3. nie będę wam podpowiadał. Gra mi się podoba, wreszcie w coś można było zagrać. A zombie daje wrażenie sympatycznego . Mam nadzieję, że jednak zrobisz czwórkę, tylko dłuuższą Zagram se jeszcze raz. Ah i to zakończenie morowe.
8/10 |
|
 |
Raymon
Plutonowy dawniej arek ;-D

3098 Prestiż
|
Wysłany: 25-09-2007, 16:55
|
|
|
| misieksamgame napisał/a: | Hasło odgadłem gdy zastanowiłem się, czemu w górnym wierszu są 4 litery do wyboru a w dolnym 3. nie będę wam podpowiadał. | Skubany, a ja się nad tym męczę. Myślałem, że ten kolo coś mi podpowie, a ten nic. Gra bardzo fajna, ale dlaczego menu ma tak mało opcji.
A i właśnie. Dialogi. Wszystko tak jest ze sobą dograne, a taki brzydki i niedopracowane okno dialogów. Trzeba było wysunąć swoją inicjatywę, a nie operować na standardach tgf. |
|
|
|
 |
Raziel
Kapral

6206 Prestiż
|
Wysłany: 25-09-2007, 19:02
|
|
|
Czwórki nie będzie. Bedzie tylko tzw. Antologia, czyli 3 części w 1.
Hasła nie trzeba za bardzo odgadywać. Jest kilkakrotnie powtarzane w grze.
Jak ktoś zna hiszpanski to dobrze dla niego, jak nie (a chciałby zrozumieć hiszpańskie wtrącenia sancheza) to zapraszam do uzywania translatora spanish-english http://www.worldlingo.com...translator.html |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 25-09-2007, 19:23
|
|
|
Apopos wtrąceń: u mnie są one okraszone pytanikami zamiast "" A czwórkę naprawdę warto stworzyć . |
|
 |
Raziel
Kapral

6206 Prestiż
|
Wysłany: 25-09-2007, 20:51
|
|
|
W hiszpanii i krajach gdzie hiszp. jest urzedowy nie uzywa się cudzysłowu Tam pisze się znak zapytania i odwrocony znak zapytania, niestety takowego nie mogłem wpisac w TGF :]
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
51612 Prestiż
|
Wysłany: 25-09-2007, 21:04
|
|
|
Ojejku, ale krótkie...
Ogólne wrażenie - dobre, grafika jest niezła, fajnie animowana. Hasło też jest proste, bo co pasuje na 4x2? No, żal trochę sancheza, sprawiał wrażenie przyjaznego, a tu... Ogólnie z grą uporałem się bardzo szybko, gry typu 'pozbieraj przedmioty i ich użyj' to nie dla mnie, wg mnie raczej coś logicznego by się przydało ale bardzo fajnie się grało - 7/10 |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
copperdragon
Bohater Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: 
Pojedynki: tak
55382 Prestiż
|
Wysłany: 25-09-2007, 21:59
|
|
|
Produkcja typu 3P: Pobierz, Pograj, Pokasuj. Raczej nie ma tam specjalnie więcej niż w poprzednich częściach; choć liczba plansz jest większa, jest w nich mniej użytecznych przedmiotów. Mnie też hasło udało się odgadnąć bez niczyjej pomocy i też dlatego, że moją uwagę zwrócił fakt, że w jednym były 4 litery, a w drugim 3.
Ogółem przygodówka dobra na chwilę, ale nie na długie, zimowe wieczory, które się zbliżają. |
|
|
|
 |
morty
Młodszy chorąży

6521 Prestiż
|
Wysłany: 25-09-2007, 23:00
|
|
|
| Raziel napisał/a: | W hiszpanii i krajach gdzie hiszp. jest urzedowy nie uzywa się cudzysłowu Tam pisze się znak zapytania i odwrocony znak zapytania |
Co? Znak zapytania oraz odwrócony znak zapytania używa się do tego, by czytelnik od razu wiedział jak ma zaintonować zdanie (czy jako pytanie, twierdzenie, wykrzyknienie).
Co to ma do cudzysłowów - nie mam pojęcia.
Co do gry - grafika brzydka, ale trzyma się kupy i jako całość nie razi mocno, plus za pewien własny styl. Animacje ok. Długość gry to pomyłka, widywałem dłuższe intra do gry. 6 ekranów na krzyż, naciągana fabuła, marne wyzwanie intelektualne - nie dorasta do pięt poprzedniczkom pod żadnym względem. Ocena 3/10 |
_________________ http://gmapsapi.com - Poznaj Google Maps API |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 26-09-2007, 09:28
|
|
|
| morty napisał/a: | | Znak zapytania oraz odwrócony znak zapytania |
Ja zawsze myślałam, że to jest po prostu oznaczenie zdania jako pytanie.
Sama gra bardzo krótka, nawet mnie zatrzymała tylko na moment (a nie jestem entuzjastką przygodówek), ale koniec był niezły Taka śmieszna minigierka. |
|
|
|
 |
copperdragon
Bohater Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: 
Pojedynki: tak
55382 Prestiż
|
Wysłany: 26-09-2007, 09:30
|
|
|
| Właśnie, zapomniałem o jeszcze jednym. Po k'ego mamy bawić się w zgadywanie hasła, skoro teoretycznie równie dobrze gracz mógłby położyć pozostałości po zniczu w planszy maksymalnie po lewej? To już podpada pod bardzo poważny błąd logiczny, to tak, jakby ktoś miał przechodzić bardzo długo przygodówkę, by zdobyć grudkę złota do przekupienia jakiegoś strażnika, podczas, gdy na jednej z początkowych plansz znajduje się kilka "ozdobnych" grudek złota. |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 26-09-2007, 18:14
|
|
|
| Mylisz się kuper. Hasło ma absurdalnie ogromny związek z grą, i nie mów mi że ty, fan logiki, jeszcze go nie odgadłeś! W grze nie ma broń Boże żadnych zagadek do rozwiązania metodą prób i błędów. Trochę pomyślunku! |
|
 |
morty
Młodszy chorąży

6521 Prestiż
|
Wysłany: 26-09-2007, 18:19
|
|
|
| misieksamgame napisał/a: | | Mylisz się kuper. Hasło ma absurdalnie ogromny związek z grą, i nie mów mi że ty, fan logiki, jeszcze go nie odgadłeś! W grze nie ma broń Boże żadnych zagadek do rozwiązania metodą prób i błędów. Trochę pomyślunku! |
Copper hasło zgadł. Inaczej nie wiedziałby, co jest w sejfie i co się z tym robi, a przecież wspomniał, że można by wziąć znicz i napełnić go wodą ze spadających kropel |
_________________ http://gmapsapi.com - Poznaj Google Maps API |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 26-09-2007, 18:37
|
|
|
Ojej faktycznie, sory kuper że zwątpiłem w twój logiczny geniusz Faktycznie zwróciłeś uwagę na dość poważny błąd. Myślę że autor wpadł w pułapkę urozmaiceń planszy, które okazały się jakby pożyteczne w życiu bohatera, gdyby tylko je ozdarzeniować. w ogóle to można by wziąć drut i podpiąć zombie do kabla i efekt byłby podobny, tylko byłby mniejszy opór |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|